Maritieme technieken – motoren

Opleidingen < Maritieme technieken – motoren

Maritieme technieken - motoren

Als specialist op het vlak van scheepsmachines, elektrotechniek en motoren, onderhoud je de motoren van een schip. Tijdens deze boeiende, technologische opleiding krijg je alle technieken en kennis mee om aan de slag te gaan als scheepswerktuigkundige.

Waarom kies je voor deze richting?

✓ scheepswerktuigkundige = knelpuntberoep!

✓ mee met de laatste trends

✓ oefenen op onze eigen, unieke simulator

✓ goede doorstroommogelijkheden Hogere Zeevaartschool

Wat leer je?

  • scheepswerktuigkunde
  • elektronica
  • mechanica
  • warmte – en koeltechniek
  • specifieke attitudes: samenwerken in groep, verantwoordelijkheid, zorg voor materiaal, respect voor de natuur, zin voor nauwkeurigheid en veiligheid, optimale werkmethodes, doorzettingsvermogen en koelbloedigheid …

Na je opleiding?

Als afgestudeerde kan je aan de slag als aspirant-officier werktuigkundige of onderhoudstechnicus bij een rederij, een scheepsbouwer, een sleep- of baggerbedrijf, in de pleziervaart, de lange omvaart of op een boortoren. Maar ook bedrijven in andere sectoren ontvangen je met open armen.

Er is een groot tekort aan technisch personeel in deze sector. Tijdens de proclamatie heb je waarschijnlijk dus niet alleen een diploma, maar ook al een werkcontract in de hand.

Je kan er ook voor kiezen je verder te specialiseren in het maritiem hoger onderwijs. Of je kiest voor voortgezet onderwijs in bv. logistiek.

Vragen?

Wil je meer informatie? Wil je je inschrijven?

 

Onze leerlingen getuigen

Younes (oud-leerling)

“Tijdens de opleiding Maritieme technieken – motoren kregen we veel verschillende vakken: koeltechniek, elektriciteit, mechanica, praktijk, lassen, metalenleer, enz. Zo krijg je een goede basis van alles, met een specifiek scheepvaartaccent. De leerkrachten kennen hun vak en waren heel hulpvaardig. De groepjes zijn er klein, soms kregen we bijna privéles. Zo leer je veel. Met het diploma van scheepswerktuigkundige kan je op veel plaatsen terecht, ook bijvoorbeeld bij grote bedrijven in de chemiesector.”

Remi (oud-leerling)

“Een groot deel van mijn familie werkt in de scheepvaart: als mecanicien, onderofficier bij de marine, kapitein enz. Voor mij was deze opleiding dus een logische keuze. Vooral de richting motoren interesseerde me enorm, omdat ik me graag in de werking verdiep. Het is echt cool hoe mensen op het idee zijn gekomen om zoiets te maken. We werkten op school ook veel met simulatoren. Zo konden we gemakkelijk technische tekeningen leren lezen. Nu ik afgestudeerd ben, wil ik heel graag op zee werken, daarom meldde ik me bij de Marine. Het spreekt me erg aan om zolang weg te zijn van huis, niets van land te zien … Dat geeft een speciaal gevoel. De verloning is in de scheepvaart ook heel goed. Maar ik doe het vooral omdat ik het graag doe en het avontuurlijk is.”