Onze school

Onze school

Avontuurlijke, maritieme opleidingen

GO! De Scheepvaartschool – Cenflumarin (Centrum voor Fluvio-Maritieme Instructie) is een kleine, gezellige school, waar iedereen iedereen kent. Je kan bij ons terecht van het eerste tot en met het zesde jaar secundair onderwijs. Wij zijn gespecialiseerd in maritiem onderwijs, zowel voor de zeevaart als voor de binnenvaart.

Je kiest voor:

Onze troeven

✓  kleine, gemoedelijke school

✓  eigentijds onderwijs

✓  veel contacten binnen de sector

✓  hoogtechnologische infrastructuur

Onze school praktisch

 • voormiddag: 8.30 tot 12 u.
 • namiddag: 12.45 tot 15.25 of 16.15 u.
 • woensdag: 8.30 tot 12. of 12.50 u.

Onze opleidingen zijn heel specifiek. Dat brengt een aantal extra kosten met zich mee:

 • Uniform (vanaf het derde jaar verplicht bij vaarten en speciale gelegenheden)
 • Deelname aan extern aangeboden cursussen zoals “Basic Safety”, “High Voltage”,…
 • Vaarten

Afhankelijk van je studierichting en leerjaar, variëren deze kosten. Meer info over je specifieke situatie kan je krijgen op school. We proberen de kosten bewust zo laag mogelijk te houden.

Wij kiezen voor praktijk

Onze leerlingen en cursisten – of ze nu kiezen voor motoren, de binnenvaart, de zeevaart of een andere maritieme opleiding– komen naar school om te leren. Dat doen ze in de echte wereld, en niet alleen op de schoolbanken.

 • Praktijk is een kwestie van veel oefenen. Dat doen we op school in de mate van het mogelijke, maar vooral aan boord van onze eigen opleidingsschepen Themis II en Nele en schepen van partners.
 • De leerlingen gaan geregeld op bezoek bij nautische organisaties en bedrijven.
 • Hoe verder ze vorderen in hun schoolloopbaan, hoe meer ze kennis maken met het leven zoals het werkelijk is, onder meer via stages en werkplekleren.

Wij zetten in op kwaliteit

Dat maken we heel concreet in onze schoolwerking:

 • Onze leerkrachten specifieke vakken hebben allemaal veel praktijkervaring. Ze zijn of waren zelf schipper, kapitein, scheepswerktuigkundige… Zo behouden we steeds de link met het werkveld.
 • We hebben elk jaar een externe kwaliteitsaudit. Onze school doet continu verbeteringen.

Die inspanningen leiden ook tot resultaat. Onze school draagt het label ‘Certified Maritime Training institute’, erkend door Bureau Veritas.

Wij zijn mee

De scheepvaartsector verandert constant. Dat beseffen we heel goed bij GO! De Scheepvaartschool – Cenflumarin. Daarom omringen we ons graag met andere experts uit de sector.

 • Samen volgen we de laatste ontwikkelingen.
 • We komen meerdere keren per jaar samen met verschillende partners uit de scheepvaartsector.
 • We zetten in op internationale projecten, zoals Eddina. We nemen niet alleen deel, maar zijn vaak ook voortrekker.

Zo kunnen onze leerlingen en cursisten zeker zijn dat ze altijd les krijgen op een eigentijdse en innovatieve manier.

Wij bieden werkzekerheid

Onze school bereidt leerlingen voor op een job als matroos, stuurman, scheepswerktuigkundige, schipper of aspirant-officier. En met succes.

 • Met de specifieke kennis en vaardigheden die ze tijdens de opleiding leren, kunnen ze meestal onmiddellijk aan de slag.
 • Kiezen voor een opleiding in de scheepvaart of in de havensector, is immers kiezen voor werkzekerheid. Er zijn talloze openstaande vacatures en vele leerlingen krijgen -zelfs voor hun opleiding is afgerond- al werkaanbiedingen.

Vlaams Minister Ben Weyts

“Door het succes van de Antwerpse haven zijn er niet alleen interessante banen, maar wordt er in de sector ook volop baanzekerheid aangeboden. Dat geldt zowel voor jongens als voor meisjes. In de sector komen er steeds meer mogelijkheden voor vrouwen. De samenwerking van de scholen binnen GO! campus Leerhaven, waaronder GO! De Scheepvaartschool – Cenflumarin, is een uitstekend idee. GO! campus Leerhaven wordt hét Vlaams centrum voor maritiem onderwijs. Prognones geven aan dat er tot 2030 een groei van 44 procent van het scheepvaartverkeer is.”

Tinne
(Maritieme technieken dek)

“Verschillende van mijn familieleden werken in de scheepvaart. Daardoor ben ik er al van jongs af in geïnteresseerd. We leren hier op school veel bij, bijvoorbeeld over meteorologie en zeemanschap. Onze leerkrachten kennen hun vak door en door en geven ons handige tips. We leren het echt van de besten. Er zitten meer jongens dan meisjes op school, maar dat vind ik niet erg”

Youssef (Binnenvaart)

“Toen ik 9 jaar was, gingen we op reis naar Tunesië. Daar mocht ik eens een keertje varen. Sindsdien ben ik heel geïnteresseerd in binnenvaartschepen. Toen GO! De Scheepvaartschool – Cenflumarin in 2016 verhuisde naar Linkeroever, schreef ik me in. Ik woon vlakbij. We leren heel interessante dingen, zoals knopen maken, wat we moeten doen als er gevaar is … Dat zijn heel belangrijke dingen, want als matroos bepaal je voor de helft mee of een schip goed vast ligt. Ik vind de vaarten heel leuk. Zo leren we echt hoe het er aan boord aan toe gaat. Het schept ook een band, want we moeten er als groep werken. Het is wel hard werken en moeten zowel de leuke als minder leuke klusjes doen. Dat hoort er allemaal bij. Omdat het allemaal zo interessant is, krijgen we er veel voldoening van.”

Samenwerking

Leren varen op simulator? Een opleidingsschip of een lokaal van De Scheepvaartschool gebruiken? Bijvoorbeeld als vergaderruimte, om een onderwijsdag of zelf een opleiding te organiseren? Of zie je nog andere interessante vormen van samenwerking? Neem contact met ons op en we bekijken samen de mogelijkheden.

 • Opleidingsschepen Nele en Themis II
 • Lokaal
 • Aula
 • LENA-binnenvaartsimulator
 • Expertise en know how inzake maritiem onderwijs en opleidingen